úterý 7. července 2015

Kotel(nebo něco jiného) - monitoring teplot

Jedná se o universální vzdálený monitoring teplot.Zde aplikovaný na konkrétní zařízení tedy kotel.Nabízí se srovnání s IP teploměrem ale možnosti tohoto systému jsou obrovské.Jedná se o mikropočítač do kterého můžeme doprogramovat opravdu cokoliv. Systém umí spínat i relé a to už na základě teploty nebo časového plánu takže se jedná o vzdálenou kontrolu například vytápění,ale o tom příště

Pokud chcete mít přehled kdy zapíná/vypíná kotel.Jakou teplotu má zpátečka proti stupačce.Potřebujete doladit automatické zapínání kotle.Chcete být upozorněni sms nebo pomocí emailu že teplota je moc velká nebo nízká.Nebo jste na dovolené v alpách a chcete online vidět jak se kotel chová je toto řešení ideální.

Systém každou hodinu(interval se může zkrátit)změří teplotu  vody na stoupačce/zpátečce a výsledné hodnoty  zapíše do databáze.Zároveň ověří zda teploty nepřesahují nastavené hodnoty.Pokud by byla teplota příliš vysoká nebo nízká okamžitě odešle zprávu. Samozřejmě není problém doprogramovat emergency stop.Limitní teploty si můžete nastavit v menu a to zvlášť pro stoupačku/zpátečku.



Ovládací software je realizován přes webové rozhraní takže systém je možné ovládat/nastavovat jak z mobilního telefonu(není nutná žádná instalace aplikace),tak z jakéhokoliv osobního PC(opět se nic neinstaluje).
Data jsou uložena v mysql databázi není tedy problém z daty dále nakládat(sdílet,kopírovat,atd).
Uživatelské rozhraní poskytuje přehled o událostech a zároveň zde lze provádět veškerá nastavení systému.Například správu uživatelů nastavení limitních teplot nebo emailových adres kam se budou zasílat upozornění.Uživatelé jsou rozděleni dle oprávnění kde standardně lze jen prohlížet data,nebo pokud je uživatel veden jako administrátor může měnit i nastavení systému.




Jakmile se přihlásíme do webového rozhraní dozvíme se aktuální teploty obou čidel.
Informativní tabulky jsou interaktivní takže jakmile dojde k překročeni limitních teplot celá tabulka zčervená a dá jasně najevo že je něco v nepořádku.Automatický refresh zajišťuje že třeba dispečer nebo nějaký stalý dozor má okamžitý přehled o teplotách.


Teploty za posledních 20 hodin jsou zobrazeny v přehledném grafu ze kterého lze okamžitě vyčíst jak kotel pracuje.Dle času zjistíme konkrétní teploty atd.Po najetí myší na graf se zobrazí detailnější informace.


Teploty jsou archivovány cca měsíc zpět a můžeme je zobrazit v přehledné tabulce.Hodnoty které nějakým způsobem vybočují z normálu budou v tabulce barevně označeny.Červeně vysoké teploty,modře nízké teploty.Okamžitě vidíme kdy byla situace mimo námi zadaná kritéria.



Náklady jsou dle mého názoru zanedbatelné.Řekněme že celková částka je cca 1500kč.Takže mohu směle tvrdit že se jedná nejlevnější IP teploměr chcete li nejlevnější webový teploměr,který svými užitnými vlastnostmi překonává konkurenci ve všech ohledech.  


Zařízení lze samozřejmě využít i jiným způsobem:
ü  monitoring teploty u serverů
ü  webový/IP teploměr
ü  meteo teploměr
ü  teplota ve skleníku
ü  vzdálený monitoring teploty čehokoliv
















Žádné komentáře:

Okomentovat